ARDES

17-18 ianuarie 2008

European Summit on CVD Prevention

European Heart House -Sophia Antipolis

 

   Suntem obisnuiti cu summit-urile organizate in scopuri politice, umanitare sau de ce nu ecologice, dar de aceasta data este vorba reunierea in cadrul aceleiasi intilniri si cu acelasi scop a unor reprezentanti importanti ai Societatii Europene de Cardiologie,( ESC), Societatii Europene de Hipertensiune ( ESH), European Heart Network , Organizatiei Mondiale a Sanatatii ( WHO), Asociatiei Europene pentru Preventia si Reabilitarea Cardiovasculara ( EACPR).

   Din Romania au participat ca invitati Prof.Dr. Dan Gaita, Dr. Iulia Kulcsar, Dr. Mihaela Suceveanu, Prof. Dr. Radu Negoescu si Dr. Nicoleta Calomfirescu, ca reprezentant al Asociatiei Romane ptr. Dezvoltarea Educatiei in Sanatate( ARDES).

   Agenda stiintifica , excelent organizata si-a propus sa abordeze din cit mai multe puncte de vedere si prin prisma diverselor organizatii particpante strategii si modalitati de implementare a recentului ghid de preventie in practica medicala. Gap-ul care exista intre teorie si practica , intre recomandarile din ghiduri si realiatatea din activitatea practica de zi cu zi, are consecinte majore umane, medicale sociale, economice. Acest lucru este mai evident in tarile central si est europene, unde pe de o parte exista deficiente organziatorice ale sistemelor de sanatate, mai ales din perspectiva preventiei, iar pe de lata parte educatia sociala pentru sanatate este "sublima dar lipseste cu desavirsire"

   Exista insa tari in Europa, ca Finlanda, Suedia, Danemarca, Italia, ca sa dau doar citeva exemple, unde au fost creat de mai multi ani aliante strategice si modele ale servciilor de sanatate care incearca sa limiteze impactul negativ al afectiunlor cardiovasculare.

   Sunt implicate organizatii profesionale ale asistenetelor medicale care lucreaza in domeniu, ale medicilor de familie , organziatii ale pacientilor, sau organziatii nonguvernamentale cu activiatate educativa , alaturi desigur de organizatiile stiintifice prestigioase si nu in ultimul rind factorii de decizie de la nivel guvernamental.

   Au fost prezentate proiecte de succes, esecuri, proiecte de viitor, sperante si bariere.

   A fost desigur prezentat si Heart Health Charter, ( Carta Sanatatii Inimii) semnat in iulie la Bruxelles la Parlametul European si care are drept obiectiv principal crearea unor aliante multidisciplinare strategice eficiente in lupta impotriva inamicului nr.1 din Europa : afectiunile cardiovasculare.


   Varianta in limba romana a Heart Health Charter o puteti citi pe http://www.cardioconsult.ro, site partener.

"Fiecare copil nascut in noul mileniu are dretul sa traiasca pina la 65 de ani , fara sa sufere de o afectiune cardiovasculara evitabila" ; Valentine Declaration, februarie 2000.